Međunarodni dan obitelji

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji sudjelovali smo u  mozaičkoj emisiji HRT-a "Dobro jutro Hrvatska".
Prilog možete pogledati na linku: http://magazin.hrt.hr/388092/meunarodni-dan-obitelji-4
 

Međunarodni dan obitelji ustanovila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, 1993. godine i preporučila da se od 1994. godine takav dan održava svake godine, te postane tradicijom koja je posvećena obitelji.
Obilježavanjem toga Dana svake godine u svibnju želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu, širom svijeta.

Ciljevi Međunarodnog dana obitelji:
- potaknuti djelovanje svih nadležnih subjekata u korist obitelji,
- pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicija i običaja,
- pokazati solidarnost u potrazi i rješenjima za boljim standardima i kvaliteti života obitelji.
Ovim poticajnim ciljevima želi se naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva kao što su: zajedništvo, tolerancija, demokracija, svjetski mir, počinju izgrađivati u obitelji. Svaka je obitelj i čimbenik i korisnik društvenog razvitka i napretka. Zato svaka obitelj ima veliku ulogu i odgovornost u mijenjanju svijeta, u njegovom poboljšavanju.

Ujedinjeni narodi su ovogodišnji Međunarodni dan obitelji naglasak stavili na dostizanje održivog razvojnog cilja 4: Osigurati kvalitetno obrazovanje za svakoga. Postizanje inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za svu djecu potvrđuje uvjerenje da je školovanje najmoćnije i dokazano sredstvo održivog razvoja. Prema ovom cilju, sve djevojčice i dječaci završit će besplatnu osnovnu i srednju školu do 2030. godine. Isto tako, cilj je osigurati iste mogućnosti u pogledu pristupačnog strukovnog obrazovanja, kao i ukinuti disparitet u pogledu spolova i bogatstva s ciljem postizanja univerzalne dostupnosti kvalitetnog višeg obrazovanja.
​Niz politika koje teže uravnotežavanju obitelji i posla, kao što su fleksibilniji raspored rada kojim se povećava mogućnost roditelja da budu na raspolaganju svojoj djeci i osiguraju im pravilnu Smjernice za obilježavanje Međunarodnog dana obitelji 2017. skrb. Politike i programi koji promiču sigurno i stabilno obiteljsko okruženje i odgovorno roditeljstvo također doprinose emocionalnoj i fizičkoj dobrobiti djece i mladih. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana obitelji ima za cilj podizanje svijesti o ulozi obitelji i obiteljske politike pri promicanju zdravog života za održivu budućnost. 

 

* Tekst preuzet iz Smjernica za obilježavanje Međunarodnog dana obitelji 2017.,  Savez Društava "Naša djeca" Hrvatske http://www.savez-dnd.hr/wp-content/uploads/2017/05/Smjernice-za-Medunarodni-dan-obitelji-2017..pdf