ŠIKS-a (Školska Inovativna Kreativna Sekcija) 2014

Projekt je proveden u partnerstvu s OŠ Jordanovac.

Voditelj projekta: Ivan Vranković

Projekt ŠIKS-a - Školska inovativno-kreativna sekcija ime je dobio po zapuštenom školskom voćnjaku koji učenici zovu Šikara.

Permakultura je interdisciplinarna znanost o Zemlji. Permakultura je također i skup znanja o dizajniranju održivih ljudskih zajednica. Nastala je kao spoj starih tradicijskih tehnika obogaćenih novim znanjima i tehnologijom iz mnoštva znanosti i ljudskih djelatnosti, poput arhitekture, graditeljstva, poljoprivrede i šumarstva, kemije, biologije, sociologije, urbanizma, ekologije, ekonomije, energetike, gospodarenja vodama i otpadom.

Cilj projekta je uključiti učenike Osnovne Škole Jordanovac u izvanškolske aktivnosti u kojima bi dominirao praktičan rad koji bi se oslanjao na teme održivog razvoja, zaštite okoliša i urbane permakulture.  

Program je zamišljen kao zaokruženi i održivi svijet u kojem djeca sudjeluju od same izrade do završnog produkta kroz praktične sadržaje zasnovane na permakulturnim načelima. Program sadržava kreativno inovativne radionice koje su započele s čišćenjem ostalog zapuštenog zemljišta i edukacijom o iskoristivosti i recikliranju pronađenog otpada i drvene građe.

Aktivnosti:
Čišćenje terena i otpada, izrada dva kompostišta, izrada i postavljanje postolja za spremište kišnice za vodu, izrada hotela za kukce, sađenje povrća i cvijeća, izrada biopreparata za zaštitu bilja.

Na ideju za razvoj i provođenje ovog programa došli smo kada je školski voćnjak koji je dugo godina bio zapušten postao okupljalište narkomana, pijanaca i beskućnika. Mala grupa volontera iz DND Maksimir (bivši učenici škole i roditelji sadašnjih učenika) je u suradnji sa ravnateljom škole Davorom Krnjetom počela na čišćenju smeća i krčenju zaraslih djelova, ponajviše zbog narkomanskih igli koja su bila prijetnja učenicima. Zbog takve situacije učenici Jordanovce imali su zabranu kretanja po voćnjaku.

Nakon što smo počistili najkritičniji dio zemljišta gdje smo našli na desetke narkomanskih igala, vrećica za snifanje ljepila i rabijenih boca od alkoholnih pića odlučili smo smisliti projekt koji bi uključivao učenike osnovne škole, njihove učitelje, domare i čistačice, ravnatelja i ostalo osoblje te roditelje i nas volontere kako bi ispunili taj prostor inovativnim i kreativnim sadržajima. Želja nam je bila uklopiti aktivnosti projekta u već postojeće aktivnosti škole, s ciljem unaprjeđenja odgojno-obrazovnog procesa i izvannastavnih aktivnosti i povezivanja nastavnog sadržaja s održivim življenjem i permakulturom.

Sadnja mladih voćaka i čišćenje starih

Prilikom čišćenja terena u gustoj šikari pronašli smo 20-ak starih sorti jabuka, trešanja i krušaka. Tako smo dobili ideju za prvi sadržaj koji možemo iskoristiti za učenike kako za hranu tako i za učenje kroz permakulturna načela. Ona u sebi nosi princip dobivanja hrane iz održive simbioze vrta i šume.  Šumski vrt je poseban oblik vrta kojeg možemo imati samo ako imamo dovoljno prostora ili se vrt kod kuće nastavlja u pravoj šumi. Šumski vrt je mirno mjesto s prirodnim skupinama drveća i niskim rastinjem. Pravu šumu se što je više moguće kopira. Za takav vrt potrebno je najmanje 1.000 m2 zemljišta, a na školskom zemljištu ima i više. Računamo da drveće raste polako i vrt će dobiti odgovarajuću sliku tek nakon nekoliko godina, što ostavljamo budućim naraštajima. Tako je ideja ovog primarnog sadržaja prihvatila princip permakulture - promatranje prirode i suživot sa njom.

Izrada sadržaja od recikliranog otpada

Od pronađenog recikliranog otpada i drvene građe zajedničkim snagama učenika, školskih domara i volontera izradili smo sekundarne sadržaje.  Od bačenih cigli i kamenih blokova napravili smo postolje za bačvu u kojoj se sakuplja kišnica. Od drvene građe i recikliranih paleta izradili smo tri kompostišta za biorazgradivi otpad iz škole i školske kuhinje. Isto tako i tri uzdignute gredice dimenzija 3x2metra na kojima smo posadili cvijeće,a ove godine planiramo i  posaditi povrće i trajnice poput malina i borovnica koje ćemo navodnjavati iz spremišta sa kišnicom i tako uhvatili drugi princip - dobiti uistinu korisne nagrade kao rezultat posla kojim se bavite.

Permakulturni dizajn

Permakulturni (održiv) dizajn u sebi sadrži skup vrijednosti i etičkih principa, koji su temelj projektiranja i najmanjeg dijela utjecaja, a ima za cilj stvoriti ekološke i ekonomske samodostatne sustave koji pri tom ne iscrpljuju i zagađuju okoliš te brinu o Planeti kao cjelini bez koje mi kao ljudska bića ne bi postojali. Na ideju izrade dizajna došla je mala skupina ljudi koja se upoznala na permakulturnom 72-satnom tečaju dizajniranja. Kroz tečaj su došli do zaključka da bi prirodna načela provučena kroz praktične aktivnosti dala djeci odgovornost za brigu o njima samima, okolišu i  društvu u kojem žive. Idejni plan služi kao predložak budućem dizajniranju koji će nadograditi sami učenici jer ipak je to njihov drugi dom.