Slikamo zajedno! - Program međugeneracijske povezanosti i aktivnog starenja

Prema podacima Zaklade UN-a za stanovništvo (UNPF), objavljenim u izvješću pod nazivom „Starenje u 21. Stoljeću: uspjeh i izazov“ (2012., UNFPA and HelpAge International), svijet će u narednih deset godina dostići brojku od milijardu ljudi starih 60 i više godina i morat će se bolje pripremiti za demografsko starenje. 
S obzirom na procese demografskog starenja koji direktno utječu na održivost pojedinih sustava temeljenih na međugeneracijskoj solidarnosti sve više dolazi do izražaja potreba osiguravanja izvaninstitucionalnih oblika skrbi i podrške koji se temelje na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza, društvene uključenosti i poštivanja dostojanstva pojedinca. Upravo je socijalna kohezivnost potrebna za kvalitetno ostvarivanje takvih programa. Sve ovo ukazuje na važnost resursa međugeneracijske povezanosti i solidarnosti te razvijanja programa aktivnog starenja koji uključuju i mlade i starije osobe.

Osobe starije životne dobi često su marginalizirane zbog slabije ekonomske moći, radi čega im je često onemogućen pristup uslugama koje bi doprinijele kvaliteti njihovog života. Kontinuirano provođenje kreativnog slobodnog vremena često iziskuje materijalne troškove koje mnoge osobe starije životne dobi ne mogu priuštiti. Osim toga najčešće nemaju potrebne vještine ni pristup izvorima informacija koje bi im omogućile samostalmo učenje i provođenje kreativnih i umjetničkih programa. Naše iskustvo dosadašnjeg rada s korisnicima pokazalo je da nema ovakvih dostupnih sadržaja za osobe starije životne dobi u gradskoj četvrti Maksimir, a s druge strane postoji stalni interes i motivacija korisnika koji nam se obraćaju za sudjelovanje u kreativnim programima.

Likovna radionica za treću dob pod mentorstvom akademske slikarice Roberte Vilić djeluje od 2014. godine i održava se jedanput tjedno u prostoru DND Maksimir. Ideja radionice je uključiti treću dob u socijalni i kulturni život grada. Osnovni cilj naše radionice je edukacija u likovnom području i izložbe.
Na radionici polaznici uče crtačke, slikarske i grafičke tehnike kroz različite teme i motive. Unutar radionice imamo osvrte na neka djela koja su nas inspirirala, a koja su u povjesti umjetnosti remek djela poznatih umjetnika.
Ujedno kroz radionicu smo učili o modernoj i suvremenoj umjetnosti i kroz praktičan rad upoznali slikarstvo 20. stoljeća. Kroz period od tri godine polaznici su izlagali na više skupnih izložbi. Izložbe su organizirane u suradnji s knjižnicama grada Zagreba u okviru programa 65+. Povezivanje kuluturnih institucija i nas kroz posjete muzejima pod stručnim vodstvom kustosa (MSU - izložba Boris Bučan, MG – izložba Miroslav Kraljević, Klovićevi dvori – Klint, Job, Crnčić, Nives K. K., Umjetnički paviljon – Giacometti i Rodin), te posjeti ateljejima i posjeti stručnom predavanju i prezentacijama voditelja ateljea.
Osnovni moto naše radionice je dobra i pozitivna energija, druženje, stjecanje novih znanja i vještina, te stjecanje novih prijateljstava, a organizirane grupe su kontinuirano popunjene!